>
יהדות
הפוך לדף הבית
יהדות מידע יהודי חדשות דעות משפחה תרבות אוכל נשים חינוך



נשים

דף הבית » נשים » טעים להכיר


מי מפחד משמרים?


03/07/2014
מאת: מערכת מורשת
פחד משמרים הוא שכיח. במאמר הבא תלמדו איך עובדים בקלות עם שמרים בלי שום פחד


אך על אף שפחד משמרים הוא שכיח, אין באמת סיבה ממשית לתופעה. במאמר הבא תוכלו להכיר שלושה כללים פשוטים וברורים לעבודה עם שמרים, שיסירו את כל המבוכה והמסתורין סביב הנושא.
לכמה מכם מוכרת החוויה הבאה: לפניכם ספר מתכונים אהוב, או בלוג בישולים שאחריו אתם עוקבים באופן קבוע, סימנתם מתכון מעולה לעוגה מפנקת לשבת, אך ברגע שגילתם שמעורבים שמרים בתהליך ההכנה, החלטתם לפסוח באלגנטיות למתכון של עוגת שיש הקלה והפשוטה שבאה בתור. ובכן תופעה זו די שכיחה, כך שאתם לא צריכים להרגיש לבד.
מתוך אתר שמרית
מתוך אתר שמרית
 אז מה הם שמרים בכלל?
שמרים הן סוג של בעלי חיים, (כן, כמה שזה נשמע קצת מוזר)  או ליתר דיוק מדובר בפטרייה חד תאית שנמצאת במצב רדום. השמרים ניזונים מסוכרים ועמילן, וכתוצר לוואי מייצרים  פחמן דו חמצני ואלכוהול. במאה הקודמת מחקרים פורצי דרך היטיבו לנסח את התגלית המרעישה, ומאז הפכה הפטרייה הקטנה לחביבת התעשיינים אשר גילו את יעילותה כשותפה למפעלים לייצור משקאות אלכוהוליים, וכיעילה בתחום תעשיית המזון בייצור תוספים להתפחה של מאפים.
שמרים טריים שמרים יבשים- מה ההבדל?
בתהליך אפיה עם שמרים, השמרים 'מתעוררים' משנתם, וכיוון שהם ניזונים מהסוכר שבבצק, משתחררות בועות של פחמן דו חמצני. הבועות הן שמקנות למאפים את המרקם הפריך ותחושת אווריריות. ברשתות השיווק קיימים שני סוגים של שמרים לרכישה: שמרים יבשים ושמרים טריים. השמרים הטריים הם שמרים חיים, ואילו שמרים יבשים הם שמרים שעברו תהליך של ייבוש והוספה של חומרים משמרים על מנת להקנות למוצר חיי מדף ארוכים. זו הסיבה שגם שמרים טריים תוכלו למצוא בעמדות קירור ואילו שמרים יבשים באזור האפייה בו יש קמח, ועוד מוצרים נוספים. קיימים הבדלים ביכולת ההתפחה של שמרים יבשים וטריים ולכן יש לבצע המרה במידות שמתארות את כמויות  השמרים במתכונים. ברוב המקרים יש להפחית כ-שני שליש  מהכמות כאשר ממירים מידות בין שמרים טריים ויבשים (לטובת השמרים הטריים)
כפי שהובטח בראשית המאמר- כל הפחדים והדעות הקדומות הקשורים לאפייה בשמרים יתפוגגו, אם רק תדאגו לשמור על שלושה כללים פשוטים, ומה הם שלושת הכללים? לדאוג שהשמרים יהיו טריים, לישה נאותה, וזמן התפחה מספיק.
מתוך אתר שמרית
כך מייצרים שמרים באופן תעשייתי, מתוך אתר שמרית
חשוב להקפיד על שמרים טריים- חשוב מאוד לשים לב לתאריך התפוגה המצוין בגב האריזה של המוצר,  לפני הרכישה ברשתות השיווק, ולקנות את המוצר עם תאריך התפוגה הרחוק ביותר. דרך נוספת לבחון את איכות המוצר היא על בכך שניתן לבחון מבעד לחלק השקוף שבאריזה. אם השמרים בגוון בהיר ומופרדים היטב זה מזה, זה סימן לטריות המוצר.  לעומת זאת אם השקית תפוחה, זה סימן לכך שהמוצר לא טרי- ועל כן אל תרכשו את המוצר. את מארז השמרים שרכשתם יש לאחסן במקרר, באזור הפנימי- כמו מגירה או מדף ולא בדופן שלו שחשוף לשינויים של טמפ'.
לישה מספקת, יש להתאזר בסבלנות- במידה והחלטתם לעבוד עם שמרים יבשים, יש להוסיף את השמרים לחומרים היבשים בבלילה. רק  אחר כך הוסיפו את חומרי הביניים כגון שמן וביצים, ולאחר מכן הוסיפו את יתר החומרים הנוזליים. עד עכשיו קרוב לוודאי שנצמדתם למתכון ולכמויות המדויקות, וזה בסדר. אך מעתה תצטרכו לאזן את הבלילה על פי תחושה. אם הבלילה רטובה מדי יש לאזן עם תוספת של קמח, ואם היא יבשה  יש להוסיף מים בכדי לרכך אותה. לאחר שהגעתם למידת האיזון הרצויה יש ללוש בסבלנות עד למידה מספקת בייחוד עם מדובר בבצק על בסיס מרגרינה או חמאה. כיצד יודעים אם לשתם את הבצק במידה מספקת? לשם כך תוכלו לבצע שני מבחנים קלים: הראשון: קחו פיסת בצק ומתחו אותה היטב לפני מקור אור. אם הבצק נהייה דק ושקוף מבלי להיקרע, זה סימן שמראה שהבצק טוב ושלשתם אותו במידה מספקת. בדיקה שנייה: נסו לנתק את הבצק מהקערה. אם הבצק ניתק בקלות והקערה נשארת נקייה זה גם כן סימן שהבצק מוכן וניתן לעבור שלב ההתפחה.
מתוך אתר שמרית
מתוך אתר שמרית

התפחה, שני מבחנים פשוטים להצלחה- תהליך התפחת הבצק הוא לא מדע מדויק. תהליך תפיחה של בצק תלוי מגורמים רבים משתנים שתלויים במצב הסביבה בו הוא שוהה. טמפרטורת החדר, ואפילו לחץ אטמוספירי יכול להשפיע. ככלל אצבע  מומלץ להתפיח את הבצק פי שניים או שניים וחצי מגודלו המקורי. איך תדעו אם ההתפחה מספקת? צרו שקערורית קטנה עם האצבע בבצק. אם השקערורית נותר במקום ולא נסגרת – זה סימן ברור שהבצק תפח דיו.
 
מתכון לחלת דבש: (המתכון באדיבות שמרית, מאת: אורי שפט)
ק"ג  קמח חיטה לבן (מנופה)
1 שמרית שמרים טריים(50 גר')
1 שקית משפר לאפיה ביתית
1 כף שטוחה מלח
1 ביצה מס' 2
1/3 כוס ( 75 מ"ל ) שמן קנולה
 ½ כוס (160 גר') דבש
¾ 1 כוסות (430 מ"ל) מים
 
חומרים לקישוט:
ביצה טרופה למריחה, שקדים פרוסים וסוכר גבישי.
 
הוראות הכנה:
מערבבים את הנוזלים במיקסר: מים, שמן, ביצים, ודבש
מוסיפים את הקמח, משפר האפייה והשמרים הטריים בהדרגה תוך ערבול במהירות נמוכה כ-2 דקות. 
מוסיפים המלח ולשים 4-6 דקות במהירות בינונית עד לקבלת בצק גמיש הניתק מהדפנות. 
משהים למנוחה של כ-10 דקות את הבצק לאחר שחילקתם אותו לארבעה כדורים שווים. 
מכל שני כדורים מכינים חלה אחת. מגלגלים כל כדור לגליל בעובי של כ- 3 ס"מ.
לוקחים שני גלילים ומפתלים אותם יחד לצורת בורג, יוצרים טבעת עגולה ומהדקים את שני הקצוות, מניחים על מגש מרופד בנייר אפיה.  
את החלה השנייה מכינים באותו אופן. 
מתפיחים בטמפרטורת  החדר כשעתיים. מברישים בעדינות רבה בביצה טרופה ובוזקים מעל סוכר גבישי ושקדים קלופים ופרוסים
אופים כ-20-25 דקות בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות צלזיוס
 
 
 
כתוב תגובה
הנך מוזמן להגיב על מי מפחד משמרים?
*שם:
  דוא''ל:
*כותרת:
*תוכן:

אימות תווים:
 

פורטל מורשת
דף הבית
אודות
צור קשר
הוסף למועדפים
הפוך לדף הבית
רישום חברים
מפת האתר
ראשי
שאל את הרב
שיעורי תורה
לימוד יומי
לוח שנה עברי
זמני היום
זמני כניסת ויציאת השבת
רפואה שלמה - רשימת חולים לתפילה
פורומים
שידוכים
תיירות
שמחות
אינדקס
ערוצי תוכן
יהדות
מידע יהודי
חדשות
דעות
משפחה
תרבות
אוכל
קניות
כלים
פרסמו אצלנו
במה ציבורית
המייל האדום
בניית אתרים
סינון אתרים
RSS
דרושים
תיק תק – פיתוח אתרים לביה"ס
לוח שנה עברי
זמני היום וזמני כניסת ויציאת השבת
מגשר גירושין
אינדקס אתרי יהדות
אינדקס אתרי חינוך
בית מדרש | מידע יהודי | פרשת השבוע | מאגר השיעורים | לוח שנה עברי | אנציקלופדיית יהדות | חדשות | תרבות | אוכל | קניות | אינדקס אתרים | רפו"ש | שו"ת | פורומים | שידוכים | שמחות | תיירות | במה ציבורית | בניית אתרים | סינון אתרים | דף הבית | הוסף למועדפים | אודות | צרו קשר | RSS | פרסמו אצלינו | דרושים
© כל הזכויות שמורות ל SafeLines